Entertech’de Her Zaman Kendimi Bir Aile Ortamında Hissediyorum
8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde kadın girişimcilerimize mikrofonu uzattık. Hem onların başarı hikayelerini ve girişimlerini dinledik hem de Türkiye'de kadın girişimci olmanın yollarını, avantajlarını ve zorluklarını konuştuk.
Arkim Kimyevi Maddeler Şirketi Kurucu Ortağı - Elif Güngör Reis
Kısaca kendinizden, bugüne kadarki kariyerinizden ve çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
İTÜ Petrol Doğalgaz Mühendisliği bölümünden 2007 yılında mezun olduktan sonra gıda katkı malzemelerinin alım-satım işiyle ilgilenmeye başladım. Girişimcilik yolculuğum da o dönemde başladı. İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde yüksek lisansa başladığımda tez önerisi olarak yumurta kabuğundan doğal gıda koruyucusu projesini önerdim. Daha sonra bunun bir tez önerisi olarak kalmaması adına Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı’nın 2010 yılında çağrı olarak açtığı programa başvurdum. Ardından Arkim Kimyevi Maddeler Firması kuruldu. Daha sonra bu projeyi başarıyla bitirdikten sonra 2013 yılında TÜBİTAK TEYDEB desteği aldım ve 2015 yılında da firmamı tamamen ticarileştirdim. İstanbul Teknokent’in ilk kiracılarındanım.
Bir kadın olarak girişimci olma konusunda ne tavsiyeler verirsiniz? Sizce girişimcilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor?
10 yıldır bu şirkette çalışıyorum ve bir kadın olarak herhangi bir durumla karşılaşmadım. Bir ayrımcılık ya da bir dezavantajını görmedim. Kadınlar biraz daha özenli, daha detaycı, daha fazla işi sahipleniyor. Benim hiçbir zaman sabah 09:00 akşam 17:00 çalışma saatlerim olmadı. 24 saate varan çalışma saatlerim oluyor. Özellikle yurt dışındaki kişilerle görüşme saatlerimiz esnek oluyor. Kadın girişimcilere sabırlı olmalarını tavsiye ederim, işlerini sahiplenmelerini ve temkinli davranmalarını öneririm. Bu işin kadını ya da erkeği yok aslında. Bir kadın olmanın dezavantajını hiçbir zaman yaşamadım. Hatta herkes ekstra bana yardımcı olmak için elinden geleni yaptı diyebilirim.
Türkiye’de bir kadının girişimci olmasının önündeki en büyük zorluklar nelerdir?
İş hayatında genelde bir zorluk yok. Tüm devlet kurumlarından bugüne kadar oldukça büyük destekler aldım. Zorluk, aile yaşantınızdan biraz zamanı kısmak zorunda kalıyorsunuz. Örneğin 4 yaşındaki çocuğuma vakit ayırırken zorluk yaşıyorum. Yurt dışı ya da il dışı seyahatlerim oluyor. En büyük zorluk kendi özel hayatımda oluyor. Onun dışında ben iş hayatımda kadın olmanın hiçbir dezavantajını görmedim. Aksine çok ciddi pozitif ayrımcılıklar gördüm.
Bir kadın girişimci olarak Entertech’te çalışmanın ne tür avantajlarını gördünüz?
En büyük avantaj mevcut eğitim gördüğüm fakülteye çok yakın olması ve çok güvenli bir bölgede yer alması. Her zaman bir aile ortamında hissediyorum kendimi. Belki buranın en kıdemlisi olmamdan dolayı olabilir. Yani dediğim gibi hiçbir zaman bana bir ayrımcılık hissettirilmedi ve bir sorun anlatmak ya da bir görüş almak istediğimde tüm yöneticilerimiz her zaman bana elinden geldiği kadar destek oldu. Yani ben hiçbir zaman bir kadın olmanın zorluğunu hissetmedim. Ne burada ne de bir başka kurumda. Entertech de bu konuda elinden geleni zaten yapıyor.