Kadın Girişimcilere Ülkemizde Pozitif Ayrımcılık Yapılıyor
Hamata Şirketi Kurucusu Dr. Hande Karagedik
Kısaca kendiniz, bugüne kadarki kariyeriniz ve çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Moleküler alanında doktoramı bitirdim. Şu anda Işık Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak mikrobiyoloji dersi veriyorum. 2012 yılından itibaren görev aldığım bilimsel çalışmalar sonucunda SCI, SSCI, Arts and Humanities kapsamında bulunan dergilerde 5 adet makale, uluslararası diğer hakemli dergilerde bulunan 2 adet makale ve 13 uluslararası bildirim bulunmaktadır. Aynı zamanda Tübitak 1512 BİGG programı kapsamında bir proje yürütmekteyim.
Entertech bünyesinde yürüttüğünüz çalışmaların detayları nelerdir? Hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?
Entertech bünyesinde Tübitak 1512 BİGG programı kapsamında çam bitkisinden bitkisel destek ürünü geliştirilmesi başlıklı bir proje yürütmekteyiz. Proje kapsamında çamdan farklı ekstraksiyon yöntemlerini kullanarak en etkili ürünü geliştirip piyasaya sunmayı hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz yöntemlerden bazılarının patent başvurularını gerçekleştirdik.
Son zamanlarda insanların doğal şeyler kullanmaya olan eğilimi ve kimyasal ilaç kullanmak istememesi fikriyle geliştirdiğimiz ürün astım, KOAH, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomatik tedavisinde kullanılabilecek.
Bir kadın olarak girişimci olma konusunda ne tür tavsiyeler verirsiniz? Sizce girişimcilerin nelere dikkat etmeleri gerekiyor?
Bir kadın girişimci olarak aslında ülkemizde bu konuda pozitif bir ayrımcılık yapılıyor. Kadınların sanayide ve iş dünyasında daha güzel yerlere gelebilmesi için devlet teşvikleri var. Bu durum da bir işe başlarken veya atılırken sizi daha çok cesaretlendiriyor. Bu teşvikler yerinde ve doğru bir şekilde kullanıldığında aslında erkeklerden daha avantajlı olunabilecek durumlar var. Ancak buna rağmen pazardaki erkek yoğunluğu her alanda çok fazla. Biz sektörümüzde cinsiyetçilik açısından herhangi bir zorluk ve ayrımcılık ile şu zamana kadar karşılaşmadık. Kadın girişimcilerin özellikle teşvik ve destekleri takip ederek kendilerine uygun olanı seçmelerini tavsiye ediyorum.
Türkiye’de bir kadının girişimci olmasının önündeki en büyük zorluklar nelerdir?
Türkiye’de bir kadının girişimci olması önünde en büyük zorluk insanların size inanmıyor olması. Bu sizin cesaretinizi kıran bir durum oluşturuyor. İşinizi yaparken bir yandan da kendinizi ispat etme çabası içine girip hatalar yapmaya başlanabiliyor. En zor kısımlardan biri önyargının kırılması. Siz bile kendinize “Ben bu işi yapabilir miyim?” diye sorarken etrafınızdaki insanlar sizin o işi nasıl yapamayacağınızı anlatmaya başlıyor. Bu da sizin vazgeçmenizi kolaylaştırıyor. Eğer kendinize olan inancınızı kaybetmeden devam ederseniz de kadın başına neler yaptı diyerek sizinle gurur duyuyorlar.